14.7.2020
Valmentava johtaja vai johtava valmentaja? – Tyttöjalkapallosta ja yrityksen johtamisesta
BearIT:n perustaja ja toimitusjohtaja Teemu Karhu on valmentanut tyttöjalkapalloa jo yli viisi vuotta vapaaehtoistyönä. Vaikka Teemu on itsekin harrastanut jalkapalloa nuorena, innostus valmennustoimintaan lähti omien lasten kautta.
Valmennus ja johtaminen tukevat toisiaan
Teemun mukaan sekä urheilujoukkueen valmennuksessa että yrityksen johtamisessa on paljon samaa. Valmennuksen tuomaa kokemusta voi hyödyntää yritysjohtamisessa, ja päinvastoin.
Kummassakin olennaista on henkilön – työntekijän tai nuoren jalkapalloharrastajan – huomioiminen yksilönä, erilaisten persoonien yhteensovittaminen ja ryhmädynamiikkaan panostaminen.
”Tykkään yritysmaailmassa käyttää johtamistyylistäni termiä valmentava johtaminen”, Teemu kertoo. ”Sekä valmentaja että johtaja pyrkivät luomaan onnistumisia, minkä kautta työntekijöiden tai pelaajien motivaatio kasvaa. Valmentava johtaja mahdollistaa työntekijöiden onnistumisen ja tukee persoonan ja taitojen kehityksessä.”
Kuten urheilussa, myös työelämässä on tärkeää, että tiimi puhaltaa yhteen hiileen.
”Meille BearIT:lle on helppo tulla töihin uutena työntekijänä, ja sama koskee myös futisjoukkuetta. Uusi pelaaja otetaan heti mukaan porukkaan.”
Joukkueurheilu opettaa ja innostaa liikkumaan
Avainasemassa Teemun valmennusstrategiassa on nuoren itsetunnon kehityksen tukeminen ja samalla taitojen kartuttaminen. Tärkeintä ei ole voittaminen, vaan se, että pelaaminen on kivaa ja luodaan lapsille onnistumisen tunteita.
Teemun tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria liikuntaharrastuksen pariin. Hän toivookin, että nuoret jatkaisivat liikuntaharrastusta jossain muodossa aikuisenakin.
Joukkueurheilu opettaa myös lapselle tärkeitä sosiaalisia taitoja, joista on hyötyä koko elämän. Jalkapallossa oma joukkue ei aina voita. Sekin on tärkeää. Lapsen on hyvä oppia käsittelemään pettymyksiä turvallisella tavalla, jotta ne eivät aikuisenakaan tuntuisi maailmanlopulta.
Vastapainoa päivätyölle
On tärkeää, että jokaisella lapsella on mahdollisuus harrastaa. Vapaaehtoistyötä tekevät valmentajat tietävät kaikki, että he ovat tässä suhteessa mahdollistaja. Palkitsevinta valmennustoiminnassa on onnistumisen kokemukset sekä se, että konkreettisesti näkee lapsen henkisen kehityksen ja kasvun.
Valmennustoiminta antaa ja opettaa paljon, vaikka siihen saa käytettyä helposti 20 tuntiakin viikossa. Matseja ja muita tapahtumia on paljon, ja harjoituksiakin 3–4 kertaa viikossa. Se on kuitenkin Teemun mukaan aivan oma maailmansa, täydellinen irtiotto päivätyöstä.
Teemu suositteleekin kaikille lasten vanhemmille lähtemään mukaan valmennustoimintaan, sillä toiminnasta saa itsekin paljon ja se on mukavaa tekemistä yhdessä lapsen kanssa. Valmennustoiminta itsessään on eräänlainen johtamisen laaja jatkokurssi.
BearIT on myös yrityksenä aktiivisesti mukana tukemassa palloilutoimintaa mm. yhteistyökumppanuuksien kautta. Toimimme Tikkurilan Palloseuran naisten edustusjoukkueen pääsponsorina vuoteen 2022 asti. Tikkurilassa pelataan BearIT-turnauksia kesästä 2020 alkaen.
Lue lisää meistä ja meillä työskentelystä!

Jaa artikkeli:
Tuoreimmat jutut:
Oletko kiinnostunut palveluistamme?
Ratkomme asiakkaidemme haasteita digitaalisuuden keinoin innovatiivisesti ja luotettavasti.