BearIT:n Koodia ja suomea -valmennus on innovatiivisesti mukana edistämässä ulkomaalaisten osaajien työllistymistä Suomeen

Ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen tuottaa haasteita – BearIT on mukana edistämässä korkeakoulutettujen työllistymistä ja tärkeiden taitojen kehittymistä työelämässä

Koodia ja suomea -valmennus tukee innovatiivisesti ulkomaalaisten osaajien työllistymistä Suomessa

Ulkomaalaiset osaajat kohtaavat monia ongelmia etsiessään työtä Suomesta, vaikka kotimaassa opiskeltu tutkinto olisi alaa vastaava ja työkokemusta on kerrytetty jo vuosien ajan. Tähän ongelmaan BearIT haluaa osaltaan tarjota ratkaisua Koodia ja suomea -valmennuksen muodossa. BearIT:n oma Koodia ja suomea -valmennus tukee innovatiivisesti ulkomaalaisten osaajien työllistymistä ohjelmistoalan tehtäviin Suomessa.

Valmennukseen osallistuu ihmisiä hyvin erilaisista taustoista, mutta kaikkia heitä yhdistää se, ettei työelämään pääsy ole ollut Suomessa helppoa esimerkiksi puuttuvan kielitaidon vuoksi. Korkeakoulututkinto on monilla takataskussa, mutta suomalaisten yritysten on silti vaikea palkata ulkomaisia osaajia. Kolme valmennukseen osallistunutta, Jayapritha, Alaa ja Boayng, kertoivat kokemuksiaan työn etsimisestä Suomessa. Kaikilla haastatelluilla on taskussa korkeakoulututkinto ja useamman vuoden työkokemus ohjelmistoalalta, mutta silti työn löytäminen Suomesta on ollut hankalaa.

Koodia ja suomea -valmennuksesta onnistumisia

Jayapritha, Alaa ja Boayng osallistuivat kaikki viime syksynä alkaneeseen Koodia ja suomea -valmennukseen. Ennen valmennusta heille tuttuja haasteita työn etsinnässä toivat suomen kielen taidon puute, tottumattomuus suomalaiseen työkulttuuriin ja alalla kuumana käyvä kova kilpailu. Erikoisena he pitävät sitä, että ohjelmistoala kaipaa jatkuvasti uusia osaajia, mutta silti ulkomaalaisia alan ammattilaisia ei oteta tosissaan. Vaikka moni yritys toimii nykyään pitkälti englanti pääkielenään, on suomen kielen sujuva taito usein vaatimus eri positioihin. 

Alaa kertoo opiskelleensa seitsemän kuukautta Helsingin yliopiston kursseja parantaakseen ohjelmointitaitojaan ja suomen kielen osaamistaan saavuttamatta toivottuja tuloksia työrintamalla. Osallistujille on myös tuttua lukuisten hakemusten lähettäminen ja kymmenet yhteydenotot eri yrityksiin tuloksetta. Jayapritha ja Boyang kertovat lähettäneensä satoja hakemuksia päästen vaivoin vain muutamaan haastatteluun, joista yksikään ei johtanut edes harjoittelupaikkaan. Turhautuminen tilanteeseen on ollut moneen otteeseen läsnä. 

Koodia ja suomea -valmennuksen tarkoitus on vaikuttaa positiivisesti tähän ongelmaan. Valmennus onkin tuottanut jo useita onnistumisia kun moni ohjelmaan osallistuneista on saanut työ- tai harjoittelupaikan. Alaa oli ohjelmaan osallistuneista ensimmäinen, joka työllistyi ohjelmistoyritykseen jo kesken Koodia ja suomea -valmennuksen. Myös Boyang ja Jayapritha ovat löytäneet harjoittelupaikat alalta, joiden toivotaan johtavan työsuhteeseen. 

Tukea työllistymiseen BearIT:ltä

Osallistujat kertovat saaneensa paljon tukea ja motivaatiota BearIT:n sekä toimitusjohtaja Teemu Karhun taholta, joka on ollut tiiviisti mukana valmennuksen edetessä. Vinkit suomalaisesta työnhausta ja eri kanavista sekä potentiaalisista yrityksistä ovat olleet suuri apu työn metsästyksessä, sillä jokainen tiedon murunen suomalaisesta työkulttuurista on heille arvokasta. 

Erityisesti Alaa kiitteleekin vuolaasti Teemua ja BearIT:tä kaikesta avusta, joka lopulta johti hänen työllistymiseensä. BearIT tahtoo jatkossakin olla ulkomaalaisten työllistymisen asialla ja edesauttaa ammattilaisia löytämään seuraavan työpaikkansa hyödyntäen Koodia ja suomea -valmennusta. Jokainen saatu harjoittelu- tai työpaikka on aina suuri onnistuminen.

Koodia ja suomea -valmennus BearIT:n tarjoama valmennuskokonaisuus, jota toteutetaan yhdessä Te-toimiston kanssa. Koodia ja suomea -valmennus tarjoaa ulkomaalaisille henkilöille mahdollisuuden oppia suomen kieltä, teroittaa taitojaan tietokonetekniikan alalla ja saada jalan oven väliin työelämässä tulevaa uraansa varten. Valmennuskokonaisuus kestää yhdeksän kuukautta. Osallistujat ovat usein hyvin korkeasti koulutettuja ammattilaisia, mutta isoihin haasteisiin törmänneitä pyrkiessään koulutustaan vastaavaan työhön Suomessa.

Jaa artikkeli:

Tuoreimmat jutut:

Oletko kiinnostunut palveluistamme?

Ratkomme digitaalisuuden haasteita innovatiivisesti ja luotettavasti.