30.11.2021
Osaaminen näkyväksi – BearIT rakensi verkkotyökalun, joka muodostaa työnhakijan tutkinnoista ja osaamisesta selkeän kuvan
Erilaiset tutkinnot, koulutukset, aiempi työkokemus, harrastuneisuus ja eletty elämä tuottavat osaamista, jota työnhakijan voi olla vaikea pukea sanoiksi. BearIT:n kehittämä, eurooppalaiseen ESCO-osaamisluokitusjärjestelmään pohjautuva verkkotyökalu tekee yhteenvedon kaikesta elämän varrella kertyneestä osaamista ja muodostaa siitä työnhakijalle selkeän osaamisprofiilin.
– Tämän päivän työelämässä monipuolinen osaaminen on arvokasta pääomaa. Ongelma on siinä, että työnhakijat eivät tiedosta, mitä kaikkea he oikein osaavat. Työnhakijoilla voi olla useita erilaisia tutkintoja, kokemusta erilaisista työtehtävistä, työssä ja vapaa-ajalla käytyjä kursseja ja koulutuksia sekä harrastuneisuutta, josta voi olla merkittävää hyötyä työelämässä. Myös elämä itsessään tuottaa osaamista, jota voi olla vaikea pukea sanoiksi, sanoo BearIT:n työelämäpalveluiden johtaja Anne Tervakari.
Työnhakijan työllistymismahdollisuuksien edistämisen kannalta on aiemmin hankitun osaamisen kartoittaminen on Tervakarin mukaan ensimmäinen ja tärkein askel. Sitä varten BearIT on kehittänyt Oskar-osaamiskartoitustyökalun, joka tekee työnhakijan osaamisen näkyväksi.
Verkkotyökalu pohjautuu ESCO-osaamis- ja ammattiluokitusjärjestelmään, jossa tunnistetaan ja luokitellaan Euroopan työmarkkinoiden ja koulutusjärjestelmien kannalta merkittäviä taitoja, osaamista, pätevyyttä ja ammatteja. Tavoitteena on harmonisoida ammattialojen osaamisvaatimukset ja eri maissa tehdyt tutkinnot.
– Verkossa tehtävä kysely auttaa ihmistä reflektoimaan monipuolisesti omaa osaamista. Jos henkilö on työskennellyt esimerkiksi tarjoilijana, kysely selvittää, mitä kaikkea tarjoilijan työhön liittyvää hän osaa, montako vuotta hän on työskennellyt ja missä, minkä tasoista osaaminen on, onko hakija omasta mielestään aloittelija, perusosaaja, ammattilainen vai asiantuntija, ja millaista muuta työhön liittyvää osaamista hänellä kenties on. Verkkotyökalu muodostaa hakijan osaamisesta selkeän profiilin, jonka työnhakija voi tallentaa itselleen tai lähettää työnantajalle, Tervakari kertoo.
Hän sanoo osaamisprofiilin olevan perinteistä CV:tä huomattavasti kattavampi ja havainnollisempi työkalu, sillä se paljastaa myös hakijoiden piilo-osaamisen.
– Pelkkä tutkinto ei takaa osaamista. Toisaalta tiettyjen erikoisalojen osaaminen voi olla erittäin korkeatasoista myös ilman tutkintoa. Esimerkiksi ohjelmistopuolella työskentelee vaativissa asiantuntijarooleissa ihmisiä, jotka ovat opiskelleet elämässään jotain aivan muuta, mutta harrastaneet ohjelmointia koko ikänsä, Tervakari kuvailee.
Oskar-osaamiskartoitusta kehitetään aktiivisesti vastaamaan aiemmin hankitun osaamisen kartoittamisen haasteisiin. Työnhakija voi osaamisen kartoittamisen lisäksi hyödyntää sitä muun muassa työnhaun ja urasuunnittelun tukena.
Anne Tervakarin mukaan Oskar-osaamiskartoitus tarjoaa TE-toimistoille ja kuntien työllisyyspalveluille työkalun, joka kartoittaa ja sanoittaa työnhakijan osaamisen. BearIT:n uusimmat palvelut tukevat myös tulossa olevaa pohjoismaista työvoimapalvelumallia, jossa työnhakijan omatoimista työnhakua tuetaan yksilöllisesti entistä aikaisemmassa vaiheessa ja tiiviimmin.
– Osaamiskartoituksen tekemiseen menee työnhakijalta ammatista ja haettavasta tehtävästä riippuen puolesta tunnista kahteen tuntiin tunti, mutta työnhakua ja työllistymistä tukevien keskusteluiden jatkaminen on sen pohjalta huomattavasti helpompaa ja hedelmällisempää, Tervakari vakuuttaa.

Jaa artikkeli:

Tuoreimmat jutut:
Oletko kiinnostunut palveluistamme?
Ratkomme digitaalisuuden haasteita innovatiivisesti ja luotettavasti.