Onnistumisprosentti 100! Kaikki Koodia ja suomea -valmennuksen osallistujat työllistyivät tai pääsivät opiskelemaan

6.5.2022

Onnistumisprosentti 100! Kaikki Koodia ja suomea -valmennuksen osallistujat työllistyivät tai pääsivät opiskelemaan

Tamperelainen ohjelmistokehitystä ja työelämäpalveluja tarjoava BearIT järjesti viime keväänä ensimmäistä kertaa maahanmuuttajille suunnatun Suomea ja koodia -valmennuksen, jonka tavoitteena oli kouluttaa Suomessa asuvista ulkomaalaisista it-alan osaajista tekijöitä ohjelmistoalan huutavaan työntekijäpulaan. Kurssin vastaanotto ja onnistumisprosentti olivat erinomaisia: kaikki 13 kurssilaista saivat valmennuksen aikana tai sen jälkimainingeissa työ- tai opiskelupaikan. Viimeisin työllistyneistä on ukrainalainen matemaatikko Dmytro Baidiuk, joka aloittaa työt Valmetilla.

 

BearIT:n toimitusjohtaja Teemu Karhu on yhtä hymyä: viimeisinkin viime syksyn Koodia ja suomea -valmennuksen osallistujista allekirjoitti huhtikuussa työsopimukseen. Kurssin trendi näyttää jatkuvan yhtä menestyksekkäänä, sillä huhtikuussa käynnistyneen, järjestyksessään kolmannen Koodia ja suomea -valmennuksen ensimmäinen rekrytointi tapahtui jo ensimmäisellä opiskeluviikolla.

”Tuntuu mahtavalta, että kaikki viime syksyn osallistujat saivat valmennuksesta sen, mitä tulivat hakemaan. Rekrytointiin tähtäävät työelämävalmennukset ovat osoittautuneet erittäin hyödyllisiksi sekä osallistujille, että harjoittelupaikan tarjoaville yrityksille: Kumpikin voi tunnustella rauhassa, olisiko tässä eväitä pidempiaikaiseen työsuhteeseen”, Karhu toteaa.

Ulkomaisille IT-alan osaajille suunnatuissa Koodia ja suomea -valmennuksissa tehdään katsaus IT-alan yritysten työvoimatarpeisiin, opetetaan suomen kielen lisäksi arkityökieltä ja työnhakua sekä vahvistetaan osallistujien ohjelmistoteknologiaosaamista.

”Kahdeksan kuukauden mittainen työvoimakoulutus sisältää työssäoppimisjakson rekrytointia harkitsevassa yrityksessä. Tavoitteena on, työssäoppimisjakson aikana tai sen lopuksi työntekijä työllistyy harjoittelupaikkaansa. Viime syksyn kurssilaisista jokainen sai uuden suunnan elämälleen”, Karhu iloitsee.

Ukrainalainen matemaatikko kouluttautui ohjelmistoalan osaajaksi

Dmytro Baidiuk, 37, on yksi tuoreimmista Koodia ja suomea -kurssin kautta työllistyneistä. Ukrainalainen matemaatikko ja ohjelmistokehittäjä allekirjoitti hiljattain työsopimuksen Valmetin kanssa.

”Tulin Suomeen vuonna 2016. Työskentelin matematiikan systeemiteorioiden tutkijatohtorina ja dosenttina ensin Vaasan yliopistossa ja sitten Tampereen yliopistossa. Kun viimeisin akateeminen työpestini päättyi vuonna 2020, ryhdyin katselemaan, mitä muita työmahdollisuuksia olisi kenties tarjolla.”

Baidiuk huomasi pian, että hänen osaamisalansa matematiikan sektorilla on niin suppea, että pelkästään sen kautta hänen on vaikea työllistyä liike-elämään palvelukseen.

”Ryhdyin laajentamaan osaamistani opiskelemalla itsenäisesti koodausta. TE-toimiston kautta tulin ohjatuksi BearIT:n Koodia ja suomea -valmennukseen. Se osoittautui todelliseksi onnenpotkuksi”, Baidiuk kertoo.

Kahdeksan kuukauden mittainen valmennus syvensi Baidiukin ohjelmistoalan teknologiaosaamista. Hän pääsi myös mukaan BearIT:n ohjelmistokehitysprojektiin, jonka hän sanoo olleen merkityksellinen hiljattain tapahtuneen rekrytoinnin kannalta.

”Koska minulla ei ollut ohjelmistoalan työkokemusta, pääsin näyttämään aidon asiakasprojektin kautta osaamistani. Työn hakuni kesti yhteensä viisi kuukautta ja vaikka se välillä turhautti, niin BearIT:n työelämävalmentajat eivät luovuttaneet. He etsivät sitkeästi kanssani osaamiseni sopivaa työpaikkaa.”

Baidiuk teki yhteensä viitisenkymmentä työhakemusta ennen kuin tärppäsi.

”Luulen, että suurin työllistymiseni este oli se, että en ollut selkeästi junior- enkä seniortason tekijä, vaan jotain siltä väliltä. Tulevassa työssäni Valmetilla pääsen yhdistämään ohjelmointia ja vahvaa matemaattista osaamistani. En malta odottaa töiden alkamista,” hän hymyilee.

Jaa artikkeli:

Tuoreimmat jutut:

Oletko kiinnostunut palveluistamme?

Ratkomme digitaalisuuden haasteita innovatiivisesti ja luotettavasti.