”Kunpa suomalaiset yritykset antaisivat maahanmuuttajille rohkeammin mahdollisuuksia näyttää osaamistaan”
Ukrainasta kotoisin oleva Marta Razumovska, 31, kuunteli sydäntään ja vaihtoi varman talousalan työpaikkansa ohjelmoinnin opintoihin. Hän sanoo olevansa valmis front end- ja back end-koodari, kunhan vain saa mahdollisuuden näyttää osaamisensa.
”Ukrainassa yliopisto-opintojeni pääaineena oli taloustiede. Valmistumiseni jälkeen sain työpaikan kirjanpitäjänä. Työpaikallani alkoi taloushallintoon liittyvä ohjelmistohanke, johon osallistuin asiantuntija- ja käyttäjäroolissa. Se oli valtavan mielenkiintoista! Hankkeessa mukana olleet koodarit huomasivat innostukseni ja sanoivat, että ”Marta, ehkä sinunkin pitäisi olla ohjelmistokehittäjä”.
Kotona Marta sai kannustusta alan vaihtoon ohjelmistokehittäjänä työskentelevältä mieheltään. Vuoden pohdinnan jälkeen hän ryhtyi opiskelemaan koodausta päivätyönsä ohella.
”Alku oli todella hankalaa, koska en ymmärtänyt ohjelmointia lainkaan. Epätoivon hetkinä mieheni auttoi minua ja kannusti jatkamaan. Nyt huomaan kuinka pitkälle olen päässyt, koska ymmärrän, miksi en aluksi ymmärtänyt yhtään mitään”, hän naurahtaa.
Turvallinen Suomi
Marta ja hänen miehensä muuttivat Suomeen neljä vuotta sitten.
”Mieheni ystäviä asui Suomessa. He kertoivat kuinka rauhallinen, turvallinen ja lapsiystävällinen maa Suomi on. Jonkin ajan kuluttua mieheni sai Suomesta työpaikan, jonne hän työskenteli ensin Ukrainasta käsin etänä. Kun työ vakinaistettiin, haimme oleskelulupaa ja muutimme Suomeen työn perässä.”
Muuton aikaan perheen ensimmäinen lapsi oli vasta puolitoistavuotias, joten Marta oli hänen kanssaan kotona ja opiskeli samanaikaisesti suomen kieltä. Kahden vuoden kuluttua muutosta perheen toinen tytär näki päivänvalon ja Marta jatkoi kotiäitinä.
”Viime keväänä, kun nuorinkin lapsistamme täytti kaksi vuotta ja meni päivähoitoon, päätin jatkaa oman unelmani toteuttamista. Soitin te-toimistoon ja kerroin, että haluan suunnata ohjelmistoalalle. Koin kuitenkin, että vuosien kotiäitiyden myötä sekä ohjelmointi- että kielitaitoni olivat ruosteesta. BearIT:n Koodia ja suomea -kurssi oli kuin taivaan lahja! Kun kuulin tulleeni 98 hakijan joukosta valituksi 13 kurssilaisen joukkoon, olin äärettömän onnellinen”, hän hymyilee.
Valmis töihin
Neljän vuoden itsenäisten opintojen sekä Koodia ja suomea -kurssin myötä Marta Razumovska sanoo nyt olevansa valmis front end- tai back end-ohjelmistokehittäjän tehtäviin. Tällä hetkellä hän tekee kurssiin kuuluvaa työharjoittelua BearIT:llä.
”Koodia ja suomea -kurssi (LearnIT – Coding and Finnish language) oli todella hyvä. Opin, millä tavoin Suomessa haetaan töitä ja millaista osaamista ohjelmistoalan yritykset täällä arvostavat. Päivitin myös CV:n ja LinkedIn-profiilini sekä opiskelin suomen kieltä sekä Udemyn kursseja. Scrum-masterin johdolla teimme tiimeissä ohjelmistokehitystä aidossa asiakasprojektissa.”
Viime viikolla Marta teki yleistä kielitaitoa mittavaan Yki-kielitestin, jonka tuloksia hän odottaa mielenkiinnolla.
”Koen olevani valmis oikeisiin töihin. Ymmärrän silti, että monen yrityksen näkökulmasta olen junioritason osaaja ja he etsivät pääasiassa kokeneita ohjelmistokehittäjiä. Mutta miten kokemusta saa kartutettua, jos ei pääse töihin”, hän kysyy.
Marta uskoo, että ennen pitkää sinnikkyys palkitaan. Esikuvanaan hän pitää omaa miestään, joka muutaman vuoden palkkatyön jälkeen ryhtyi rohkeasti ohjelmistoalan yrittäjäksi.
”Toivon, että suomalaiset yritykset olisivat luottavaisempia ja ottaisivat maahanmuuttajia rohkeammin töihin. Me olemme osaavia ja motivoituneita, ja tahdomme aidosti kantaa kortemme kekoon”, hän vakuuttaa.

Jaa artikkeli:

Tuoreimmat jutut:
”Tätä juttua tehdään aidosti yhdessä”
29.8.2022BearIT:stä Google Cloud -kumppani
24.5.2022
Oletko kiinnostunut palveluistamme?
Ratkomme digitaalisuuden haasteita innovatiivisesti ja luotettavasti.