Kaksoisuravalmennus tuo naispelaajille selkänojaa tulevaisuuteen

28.4.2022

Kaksoisuravalmennus tuo naispelaajille selkänojaa tulevaisuuteen

Mitä elämässä tapahtuu sen jälkeen, kun nappikset on ripustettu naulaan? BearIT:n vuosi sitten käynnistämä kaksoisuravalmennus tarjoaa kaikille Kansallisen liigan pelaajille mahdollisuuden suunnitella ja selvittää työ- ja opiskelumahdollisuuksia jo peliuran aikana. Yksi uravalmennuksesta hyötyneistä on saksalainen Leoni Pankrats.

HJK:ssa pelaava saksalainen Leoni Pankrats, 32, on yksi työn ja jalkapallon onnistuneesti yhdistäneistä pelaajista. Hänen matkansa Suomeen ja Helsinkiin on kulkenut monen eurooppalaisen seurajoukkueen kautta.

”Olen pelannut jalkapalloa koko ikäni. Pikkutyttönä pelasin poikien joukkueissa, kunnes pääsin 16-vuotiaana Frankfurtiin tyttöjoukkueeseen. Lukion jälkeen sain ensimmäisen ammattilaissopimukseni Espanjaan, Levanteen. Pelasin siellä vuoden ja opiskelin samalla espanjan kieltä”, Pankrats kertoo.

Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen Pankrats palasi takaisin Saksaan ja aloitti yliopistossa espanjan- ja portugalin kielten kääntämisen opinnot. Seuraavat kymmenen vuotta hän pelasi Saksassa naisten kansallisessa sarjassa ja piipahti muutamina vuosina kesätaukojen aikana pelaamassa myös Islannissa. Erasmus-vaihdon aikana hän opiskeli ja pelasi puolisen vuotta Portugalissa.

”Vaikka aloitin yliopisto-opintoni kääntämisellä, niin opiskelin sivuaineena taloustieteitä, josta tein lopulta myös maisterintutkintoni”, Pankrats jatkaa.

Saksan ja Ranskan kautta Suomeen

Vuonna 2018 Leoni Pankrats valmistui yliopistosta ja aloitti pelaamisen ohella työt projektipäällikkönä. Paria vuotta myöhemmin hän sai tarjouksen Ranskasta, Montpellieristä, jossa hän pelasi ammattilaisena yhden kauden.

HJK:n vuonna 2021 tekemä tarjous toi Pankratsin Suomeen ja Helsinkiin.

”En viihtynyt Ranskassa kovinkaan hyvin. Pelasin jalkapalloa, mutta kentän ulkopuolella minulla ei ollut  tekemistä. Suomi tuntui alusta alkaen paljon kotoisammalta. Aloitin viime vuoden lopussa etsimään töitä ja työllistyin start up-yritykseen puolipäiväiseksi projektipäälliköksi. Työni on aikataulullisesti joustavaa, joten ehdin hyvin myös harjoitella ja pelata”, Pankrats iloitsee.

Hän päätyi nykyiseen työhönsä BearIT:n kaksoisuravalmennuksen kautta, jota hän suosittelee lämpimästi muillekin pelaajille.

”Huomasin jutun kaksoisuravalmennuksesta Palloliiton sivuilta ja hakeuduin siihen suoraan. Aloitin aktiivisen työnhaun viime vuoden syyskuussa ja mietin, että uravalmennus voisi antaa minulle vinkkejä hyvistä työnhakukanavista sekä apua työhakemuksen ja CV:n päivittämiseen. Meillä oli Saksassa mahdollisuus osallistua samankaltaiseen kaksoisuravalmennukseen, joten tiesin suurin piirtein mitä odottaa”, Pankrats kertoo.

”En voisi olla onnellisempi”

Digitaalisesti toteutettava kaksoisuravalmennus alkaa osaamiskartoituksella, jonka avulla selvitetään pelaajan koulutustaustaa, osaamista, mielenkiinnon kohteita sekä muuta harrastuneisuutta, josta voi olla hyötyä jo peliuran aikana tai sen jälkeisessä elämässä.

Uravalmentaja ja pelaaja kohtaavat toisensa verkon välityksellä 2-3 kertaa. Valmennuksen tavoitteena on rakentaa yhteistyöllä polku, joka auttaa pelaajaa menestymään kentällä ja sen ulkopuolella.

”Pelaajat voivat hakeutua valmennukseen suoraan, siihen ei tarvita seuran tai liiton puumerkkiä. Valmennuksen aloitusajankohta ja toteutusaikataulu räätälöidään yksilöllisesti pelaajan aikatauluihin sopivaksi”, BearIT:n toimitusjohtaja ja TPV:n 13/14-ikäluokan tyttöjoukkueen valmentajana toimiva Teemu Karhu kertoo.

Leoni Pankratsin työnhaku oli tehokasta, sillä jo marraskuussa hän solmi työsopimuksen helsinkiläisen IT-alan startup-yrityksen kanssa.

”Vaikka hain töitä vain pari kuukautta, niin aika ehti tuntua pitkältä, kun en tiennyt yhtään, millaiset työllistymismahdollisuuteni ovat Suomen työmarkkinoilla. Teemu Karhulta saamani uravalmennus oli erittäin hyödyllistä, sillä hän kartoitti osaamiseni, ymmärsi jalkapallon asettamat vaatimukset työnteolle ja osasi ohjata minua tehtäviin, jotka mahdollistavat rakastamani jalkapalloilun ja työnteon. Tällä hetkellä en voisi olla tyytyväisempi elämäntilanteeseeni”, hän hymyilee.

Pankrats sanoi viihtyvänsä mainiosti työssään ja nauttivansa pelaamisesta.

”32-vuotiaana tiedostan, että pelivuosia ei ole enää jäljellä kovin paljon. Otan pelaamisesta ilon irti niin kauan kuin se on mahdollista ja nautin siitä, että saan samalla toteuttaa ja kehittää itseäni pelaamisen lisäksi myös ammatillisesti”, Saksassa vuoden 2021 jalkapallon kansainväliseksi pelaajalähettilääksi ehdolla oleva kokenut ja pidetty pelaaja sanoo.

Jaa artikkeli:

Tuoreimmat jutut:

Oletko kiinnostunut palveluistamme?

Ratkomme digitaalisuuden haasteita innovatiivisesti ja luotettavasti.