3.2.2022
BearIT:n uravalmennukset helpottavat ICT-alan osaajapulaa
ICT-alan työvoimapulaan tarvitaan uusia ja konkreettisia ratkaisuja. Tamperelaisen BearIT:n uravalmennukset auttavat alan vaihtajia tai työelämän risteyskohdissa olevia kartoittamaan alan työskentelymahdollisuuksia ja tekemään oman osaamisensa näkyväksi.
BearIT:n työelämäpalveluiden johtajan Anne Tervakarin mukaan Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan ELY-keskusten alueella käynnissä olevat ICT Sprintti- ja ICT Minicamp -uravalmennukset toteutetaan täysin digitaalisesti. Valmennusten sisältö räätälöidään osallistujien tarpeiden mukaan ja niiden ytimessä ovat henkilökohtainen sparraus ja uravalmennus.
Helmikuussa Uudellamaalla käynnistyy ulkomaisille työnhakijoille suunnattu englanninkielinen ICT Minicamp.
”Jokainen osallistuja saa oman uravalmentajan, joka auttaa häntä kartoittamaan osaamisen ja tekemään sen näkyväksi. Kehittämämme Oskar-osaamiskartoitus on siinä mainio työkalu”, Tervakari sanoo.
TE-keskuksen ohjaamina valmennukseen tulevat osallistujat ovat työuransa risteyskohdissa olevia työttömiä työnhakijoita. Monet heistä ovat kuulleet ICT-alan osaajapulasta, mutta eivät tiedä, mitä kaikkea alalle työllistyminen vaatii.
”Uravalmennus avaa ICT-alan työskentelymahdollisuuksia ja auttaa ihmistä selvittämään, mitä tehtäviä on tarjolla, olisiko työllistyminen mahdollista ja vaatiiko se kenties osaaminen päivittämistä tai lisäkoulutusta. Harrastuneisuus tai yleinen kiinnostus alaa kohtaan ovat yleensä iso plussa”.
”Jos ihmisellä on intoa ja halua, ICT-alalle voi päästä myös uudelleen kouluttautumisen kautta, sillä etenkin softapuolen osaajista on tällä hetkellä huutava pula”, Tervakari kertoo.
Lähtölaukaus uudelle uralle
ICT Sprintti oli kotkalaiselle Ilkka Pylkölle nopea lähtölaukaus uudelle uralle. Viime vuoden lopussa uravalmennukseen osallistunut Pylkkö solmi valmennuksen lopuksi työsopimuksen BearIT:n kanssa.
”Ajattelin, että voisin työllistyä nykyisen kaltaiseen tehtävään ehkä parin vuoden sisällä. Minun onnekseni sain omaksi uravalmentajakseni BearIT:n toimitusjohtajan, Teemu Karhun, joka kiinnostui heti pedagogisesta taustastani. Minulla oli entuudestaan valmentajalle soveltuvaa työkokemusta ja olen opiskellut itsenäisesti myös koodausta”, Pylkkö kertoo.
Historian ja yhteiskuntaopin sekä filosofian opettaja, erityyppisissä opetusalan töissä pitkään työskennellyt Pylkkö kertoo opetusalan virkojen olevan kiven alla.
”Sijaisuuksia pääsee kyllä tekemään, mutta avoimiin virkoihin saattoi olla kolminumeroinenkin luku hakijoita.”
Kun Pylkön edellinen, pidempiaikainen työsuhde päättyi, TE-toimisto suositteli hänelle ICT-alan uravalmennusta. Tietojenkäsittelytieteestä ohjelmistokehittäjälle soveltuvia kokonaisuuksia poiminut Pylkkö oli pohtinut alan vaihtoa jo tovin, mutta ei tiennyt tarkasti, millaiseen tehtävään hän voisi kokemuksensa ja koulutuksensa pohjalta hakea.
”Tuoreessa työsopimuksessani lukee ”Software Career Coach”. Se vastaa hyvin mielikuvaani tehtävästä, jollaiseen olin ajatellut voivani työllistyä parin vuoden sisällä. ICT Sprintin ansiosta ajatuksistani tuli totta nopeammin kuin uskoinkaan”, hän hymyilee.

Jaa artikkeli:

Tuoreimmat jutut:
Oletko kiinnostunut palveluistamme?
Ratkomme digitaalisuuden haasteita innovatiivisesti ja luotettavasti.