15.11.2021
BearIT:n koulutusten kautta on työllistynyt jo satakunta IT-alan osaajaa – työelämävalmennukset laajenevat Kaakkois-Suomeen ja Uudellemaalle
Tamperelainen BearIT tekee ainutlaatuista työtä IT-alan työvoimapulan ja kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi. Ohjelmisto- ja työelämäpalveluiden asiantuntijayritys kouluttaa työttömistä työnhakijoista, alan vaihtajista ja IT-alan ulkomaisista osaajista täsmätekijöitä ohjelmistoalan yritysten tarpeisiin.
– Muutin Suomeen Ghanasta vuonna 2014, kun pääsin Tampereen teknillisen yliopiston maisteriohjelmaan opiskelemaan ohjelmistokehitystä ja käyttöliittymäsuunnittelua. Valmistuin vuonna 2018 ja olin toiveikas työllistymiseni suhteen. Useista kymmenistä hakemuksista huolimatta en päässyt haastatteluihin, saatikka töihin. Koska rahaa oli saatava, päädyin lopulta siivoamaan, ghanalainen Dela Aheto, 34, kertoo.
Koska Aheto ei ollut enää työtön työhakija, hän ei ollut oikeutettu työvoimapoliittisiin koulutuksiin, eikä häntä ohjattu TE-toimiston taholta hakemaan aktiivisesti koulutustaan vastaavia oman alansa työpaikkoja. Hän ehti turhautua moneen kertaan, kunnes korona puuttui peliin – hänen kannaltaan hyvällä tavalla.
– Minut lomautettiin siivoojaan työstäni ja pääsin takaisin TE-toimiston palveluiden piiriin. Sitä kautta tulin ohjatuksi BearIT:n Suomea ja koodia -kurssille, jonne hain ja tulin valituksi viime vuoden lopussa. Kurssi alkoi tammikuussa ja jo huhtikuussa pääsin harjoitteluun Piceasoft -ohjelmistoyritykseen, Aheto kertoo.
– Työskentelen Front end -koodauksen parissa, jonka hallitsen hyvin, ja opiskelen samalla Back end-puolen teknologioita. Olen äärettömän onnellinen, että päädyin BearIT:n kurssille ja sain tämän mahdollisuuden. Yksilöllinen osaamiseni kartoittaminen ja juuri siihen sopivan harjoittelupaikan saaminen menivät minun kohdallani nappiin. Sain koulutustani vastaavan työpaikan, jossa minulla on mahdollisuus kasvaa ja laajentaa osaamistani uusiin teknologioihin, Aheto kiittelee.
Tavoitteena työllistyminen
Dela Aheto on yksi monista BearIT:n kautta työllistyneistä, Suomessa asuvista ulkomaisista IT-alan osaajista. Heidän lisäkseen BearIT:n kursseille hakeutuu monia alan vaihtamisesta kiinnostuneita tai esimerkiksi nuoria datanomeja, jotka eivät ole vielä löytäneet paikkaansa työelämästä.
Toimitusjohtaja Teemu Karhu kertoo vuonna 2016 käynnistyneen työelämävalmennustoimialan ohittavan ensi vuonna liikevaihdossa BearIT:n ohjelmistopalveluiden toimialan. Ohjelmistoalan yritysten huutava työvoimapula tarvitsee uusia ratkaisuja, joihin BearIT on kehittänyt rekrytointiin tähtääviä tai työllistymistä muilla tavoin edesauttavia valmennuksia.
– Esimerkiksi hiljattain päättyneen LearnIT – ohjelmointia ja suomea maahanmuuttajille -koulutuksen yhdestätoista työttömästä työnhakijasta seitsemän työllistyi kurssin lopuksi harjoittelupaikkaansa. Jokaisen kurssin osaajaan osaaminen vastasi suomalaisten yritysten tarpeita. Monella heistä oli mittava työkokemus, mutta koska he eivät osaa suomen kieltä tai tunne suomalaisten työmarkkinoiden hakuprosessia, työllistyminen on ollut vaikeaa, Karhu kertoo.
Henkilökohtainen ote
BearIT:n työelämävalmennukset käynnistyvät loppuvuoden aikana myös Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan TE-keskusten alueilla ICT Sprint- ja ICT-alan MiniCamp -valmennuksilla sekä Ohjelmointia ja suomea -koulutuksella. Työelämäpalveluiden kouluttajana työskentelevän Anne Tervakarin mukaan ICT Sprint- ja ICT-alan MiniCamp -valmennuksissa perehdytään muun muassa ICT-alan työtehtäviin ja niiden osaamisvaatimuksiin, ICT-uran suunnitteluun ja oman osaamisen kehittämiseen.
Ulkomaisille IT-alan osaajille suunnatussa Ohjelmointia ja suomea -koulutuksissa tehdään katsaus IT-alan yritysten työvoimatarpeisiin, opetetaan suomen kielen lisäksi arkityökieltä ja työnhakua sekä vahvistetaan osallistujien ohjelmistoteknologiaosaamista.
Kuuden kuukauden työvoimakoulutus sisältää työssäoppimisjakson rekrytointia harkitsevassa yrityksessä. Tavoitteena on, työssäoppimisjakson aikana tai sen lopuksi työntekijä työllistyy harjoittelupaikkaansa.
– BearIT:n kursseille haetaan oman alueen TE-keskuksen kautta. Valintapäätöksen jälkeen kurssilaisille tehdään laaja-alainen ja kattava aiemman oman osaamisen analyysi ja arviointi. Sen pohjalta jokaiselle rakennetaan henkilökohtainen ja realistinen polku tulevaan työpaikkaan.
Anne Tervakarin mukaan työelämävalmennusten osallistujat saavat yksilöllistä tukea ja ohjausta.
– Viime kurssimme asiakastyytyväisyys oli 4,5/5. Osallistujat arvostavat etenkin sitä, että heidän kanssaan pohditaan yhdessä työllistymisen esteitä ja mahdollisuuksia, ja mietitään, millaisiin tehtäviin ja työpaikkoihin työllistyminen olisi mahdollista. Yksilöllistä ohjausta annetaan ihan kirjaimellisesti kädestä pitäen, jos siihen on tarvetta, Tervakari vakuuttaa.

Jaa artikkeli:

Tuoreimmat jutut:
Oletko kiinnostunut palveluistamme?
Ratkomme digitaalisuuden haasteita innovatiivisesti ja luotettavasti.