64 mahdollisuutta uuteen uraan

4.4.2022

64 mahdollisuutta uuteen uraan

Vuoden 2021 marraskuussa käynnistynyt Kaakkois-Suomen ICT Sprintti oli BearIT:n historian ensimmäinen täysin digitaalisesti toteutettu ICT-alan uravalmennus. Kysyimme asianosaisilta, miten se oikein meni.

Lappeenrantalainen Jean Niyigaba, 35, on varastotöitä tekevä diplomi-insinööri. Ruandasta Suomeen ja Lappeenrannan teknilliseen korkeakouluun vuonna 2011 maisteriohjelmavaihtoon tullut Niyigaba opiskeli tietojenkäsittelytiedettä ja rahoitti opiskelunsa työskentelemällä varastossa. Valmistumisensa jälkeen hän haki ahkerasti oman alansa työpaikkoja – laihoin tuloksin.

”Tein muutaman vuoden aikana yli 50 työhakemusta, mutta pääsin vain yhteen haastatteluun. Lopulta kyllästyin hakemiseen ja jatkoin varastohommissa”, hän kertoo.

Korona myötä Niyigaba tuli lomautetuksi ja hän päätyi te-toimiston ohjaamana BearIT:n uravalmennukseen.

”ICT Sprintti oli todella hyödyllinen, sillä pääsin muokkaamaan valmentajan kanssa hakemusta ja CV:täni sekä miettimään, millaisiin it-alan tehtäviin minulla olisi aidosti mahdollista työllistyä. Youtubesta aiemmin katsomistani ohjeista ja videoista ei ollut juurikaan hyötyä”, hän naurahtaa.

Mihin kannattaa hakea?

Hakemuksen ja CV:n päivittämisestä oli todellakin apua, sillä valmennuksen jälkeen lähettämästään 11 työhakemuksesta peräti yhdeksän poiki Niyigaballe kutsun työhaastatteluun.

”Olen oppinut suuntaan hakemukseni oikeanlaisiin tehtäviin. Aiemmin hain turhaan paikkoja, joihin etsittiin minua kokeneempaa tekijää. Lauran (Karttunen) avulla olen suunnannut hakemukseni juniortason tehtäviin, joihin voisin mahdollisesti työllistyä myös työkokeilun tai -harjoittelun kautta.”

Niyigaba toivoo työskentelevänsä tulevaisuudessa ohjelmistokehityksen tehtävissä joko Lappeenrannan seudulla tai Keski-Suomessa, josta hänen vaimonsa on kotoisin.

”Suhtaudun luottavaisesti tulevaisuuteen, sillä työnhakumenestykseni on ollut parempaa kuin aikoihin”, hän iloitsee.

Sataprosenttisesti verkossa

Jean Niyagaba oli yksi Kaakkois-Suomen ICT Sprintin 64:sta asiakkaasta, joiden valmennus toteutettiin sataprosenttisesti verkossa. Valmennus oli BearIT:lle onnistunut pilotti puhtaasti etänä ja digitaalisilla työskentelyvälineillä toteutetusta ICT-alan uravalmennuksesta. Sittemmin valmennus on toteutettu samalla konseptilla muun muassa Uudellamaalla.

”Korona pakotti kehittämään uusia tapoja kohdata ja auttaa ihmisiä verkon välityksellä. ICT Sprintti on poikkeuksellinen uravalmennus monellakin tapaa: se keskittyi pelkästään ICT-alaan ja toteutettiin kokonaisuudessaan verkossa. Poikkeuksellista on myös se, että toteuttaja itse on IT-alan toimija”, kertoo BearIT:n työelämäpalveluista vastaava johtaja Anne Tervakari

Hän sanoo, että tyypillisesti it-alan uravalmentaja toimii yleisosaaja, jolta puuttuu syvällisempi ohjelmistokehityksen tai alan osaamisvaatimusten tuntemus.

”Meillä on siitä hieno tilanne, että talossa on vahvaa pedagogista osaamista. Ohjelmistoalan yrityksenä tunnemme myös alan osaamisvaatimukset. Uravalmennusasiakkaiden tekemien osaamiskartoitusten perusteella valitsemme kulloiseenkin profiiliin parhaiten osuvan valmentajan”, Tervakari jatkaa.

Uutta suuntaa etsimässä

Viime vuoden marraskuussa käynnistyneen ja maaliskuussa päättyneen Kaakkois-Suomen ICT Sprintin vastuuvalmentajana toiminut Laura Karttunen on kasvatustieteen maisteri, joka on ottanut reilussa vuodessa haltuun ICT-alan kiehtovan maailman.

Hän sanoo uravalmennusasiakkaiden olevan varsin erilaisista lähtökohdista ponnistavia ihmisiä, joita yhdistää halu kartoittaa ja pohtia IT-alan työ- ja koulutusmahdollisuuksia.

”Toiset hakevat ensimmäistä työpaikkaa ja jotkut uutta suuntaa työelämälle. Kaikkien kanssa lähdetään liikkeelle osaamiskartoituksella, jossa selvitetään historiaa ja nykytilaa sekä tavoitteita ja toiveita. Samalla mietitään uravalmennuksen painopisteitä.”

10 päivän valmennuksen aikana Karttunen kohta valmennettavansa kasvotusten verkon välityksellä 2-3 kertaa. Muun ajan valmennettava työskentelee verkko-oppimisympäristössä erilaisten tehtävien parissa.

”Uravalmennuksen tavoitteena on, että valmennettava saa itsevarmuutta ja rohkeutta edetä valitsemallaan polulla, olisi se sitten ICT-alalla tai jossain muualla. Oikeaa tai väärää lopputulosta ei ole. Pienetkin elämässä eteenpäin vievät liikahdukset ovat onnistumisia”, Karttunen vakuuttaa

Esteitä poistamassa

Karttusen kanssa samoilla linjoilla on myös Kaakkois-Suomen TE-toimiston koulutussuunnittelun asiantuntija Rita Komulainen.

”Tämän uravalmennuksen ensisijainen tavoite oli tunnistaa asiakkaan ICT-alan osaaminen ja auttaa häntä löytämään parhaat keinot työllistymisen edistämiseksi. Uravalmennuksen kautta sekä osallistuja että TE-toimiston asiantuntija saavat hyödyllistä lisätietoa henkilön osaamisesta, mikä auttaa sopivien jatkopolkujen löytämisessä kohti työllistymistä.”

ICT Sprintti on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen hankkima uravalmennuspalvelu. Rita Komulaisen mukaan se vastasi mainiosti alueella heränneeseen tarpeeseen. Valmennuksesta saatu osallistujapalaute on ollut erittäin hyvää ja se on koettu varsin hyödylliseksi.

”Tietyillä aloilla lähivalmennusta ja läsnäoloa tarvitaan, mutta ICT-alalla verkkovalmennus toimii erityisen hyvin. Asiakkaat saavat kaipaamiaan jatkopolkuja ja löytävät reittejä alalle. Seuraamme mielenkiinnolla heidän polkujaan ja sitä, miten valmennus tulee jatkossa vaikuttamaan heidän valintoihinsa”, Komulainen päättää.

Jaa artikkeli:

Tuoreimmat jutut:

Oletko kiinnostunut palveluistamme?

Ratkomme digitaalisuuden haasteita innovatiivisesti ja luotettavasti.